Duurzame eiwitten: feiten en fabels

11 november Apeldoorn

Sinds de eeuwwisseling zijn we met z’n allen op zoek naar nieuwe eiwitbronnen voor de toekomst. Alles wat eiwit bevat wordt benut voor onze voeding. De afgelopen pakweg 10 jaar hebben we met Meattech aangegeven dat we de voorkeur geven aan een inclusieve aanpak van het eiwitprobleem. Van insecten tot gekweekt vlees, we staan open voor alle alternatieven en uiteraard ook voor de plantaardige eiwitbronnen. Vooral de ‘plant-based meats’ route als oplossing, krijgt de laatste paar jaar veel aandacht en aanhang. Aan deze explosie van behoefte aan plantaardige eiwitbronnen kleven een aantal vragen:

  • Wat maakt een eiwitbron en eiwitproduct duurzaam?
  • Zijn we op de plant-based route wel duurzaam genoeg?
  • Zien we andere mogelijkheden over het hoofd, zoals eiwitproductie zonder landgebruik?
  • Hoe zit het met de duurzaamheid van eiwitten van dierlijke oorsprong?

Kortom: het is hoog tijd om de feiten en fabels over duurzame eiwitten te behandelen in een net iets dieper gravend eiwitseminar, zoals u van ons gewend bent, op het inmiddels 5e eiwit seminar van Meattech in samenwerking met FoodPhysica.

Programma

Let’s talk about Mycoproteins
Andrew Beasly (Commercieel Manager Enoigh-Foods )

Fungal protein en mycoproteinen zijn oude bekenden uit de vorige eeuw (e.g. Quorn), die nu een hernieuwde belangstelling genieten. Een mogelijk toekomstscenario: over 10 jaar komt ons duurzame eiwit uit een reactor, gekweekt door bacteriën.

Dierlijke eiwitten: een duurzaam en gezond alternatief
Fred Beekmans (Directeur Innovatie Darling Ingredients)  

Dat eiwitten van dierlijke oorsprong ook duurzaam zijn, zal in deze presentatie nader toegelicht worden. Bovendien zal belicht worden hoe deze eiwitbronnen bijdragen aan een verantwoord patroon aan essentiële aminozuren in onze voeding

Plantaardige Eiwitten uit de zee – droom of werkelijkheid
Theo Verleun (CEO GOA-Ventures BV)

Zeewiereiwit zien we recent opkomen, de wens is om op de Noordzee de productie aanzienlijk te gaan vergroten. Een koppeling tussen de energie-transitie, eiwit-transitie en eiwit zonder landgebruik.

Duurzame eiwitproducten: feiten en fabels
Tiny van Boekel  (Emeritus Professor WUR, Food Quality & Design)

Tot slot, de afrondende lezing van middag: hoe zit het eigenlijk echt met de duurzaamheid van de eiwitproducten?

Dit alles onderleiding van onze vaste Dagvoorzitter : Clyde Don

Programma overzicht : 

13:30 – 14:00   Ontvangst en inloop
14:00 – 14:15   Opening Clyde Don
14:15 – 14:45   Let’s talk about Mycoproteins  
14:45 – 15:15   Dierlijke eiwitten: een duurzaam en gezond alternatief
15:15 – 15:30   Q&A 
15:30 – 15:50  Pauze
15:50 – 16:20  Plantaardige eiwitten uit de zee: droom of werkelijkheid
16:20 – 16:50  Duurzame eiwitproducten: feiten en fabels
16:50 – 17:00   Q&A 
17:00 – 17:15 Afsluiting Meattech     

17:15 Netwerkborrel 

Kosten : €125 (exBTW)

Voor meattech leden gratis toegankelijk

Heb je interesse meldt je aan via

info@meattech.nl

Meat & Friends