Samenwerking HAS Hogeschool en Meattech: Cursus Vleestechnologie en alternatieve eiwitten

In augustus dit jaar start HAS Hogeschool in samenwerking met technologisch platform Meattech de vernieuwde cursus Vleestechnologie. Een cursus die theorie en praktijk combineert om technologische verdieping op het gebied van vlees en alternatieve eiwitten te bieden. De cursus Vleestechnologie maakt al meer dan 25 jaar deel uit van het cursusportfolio van de HAS. Meattech en HAS Hogeschool starten een intensieve samenwerking met als doel om de cursus verder te ontwikkelen en nog meer te laten aansluiten op de veranderingen in de markt. In de markt vindt namelijk een duidelijke verschuiving plaats van vlees naar vele soorten alternatieve eiwitten en combinaties. Met andere woorden, we zijn volop bezig met de eiwittransitie en zullen straks putten uit diverse eiwitbronnen om vanuit hier producten te maken in allerlei samenstellingen. Daarnaast zien we ook een behoefte in de andere segmenten, denk aan de snack- en maaltijdindustrie, waar ze steeds meer te maken hebben met allerlei cross-over producten met dezelfde technologie of afgeleiden daarvan waar de diverse producten als componenten samenkomen.

HAS Hogeschool

HAS Hogeschool is een middelgrote hogeschool gericht op agro, food en leefomgeving met 2 vestigingen in Den Bosch en Venlo. Er zijn 450 medewerkers werkzaam. Bij HAS Hogeschool studeren ongeveer 3700 voltijdstudenten aan 13 hbo-opleidingen inclusief een speciaal afstudeerprogramma voor ondernemerschap. Daarnaast volgen jaarlijks ruim 500 cursisten bij ons verschillende bedrijfsopleidingen en incompanytrainingen.

Meattech

Meattech is in 2003 opgericht door Gerard Smelt, Philip Schippers en Paul Grimberg. Met achtergronden in het vakonderwijs, smaak- en hulpstoffenindustrie en foodprocessing zagen zij gezamenlijk een behoefte, voor met name technologen, voor een platform op het gebied van technologie en netwerken. Gerard, Philip en Paul willen zich middels Meattech onderscheiden door zoveel mogelijk de technologische en innovatieve inhoud op te zoeken en deze kennis te verspreiden.

Quote Meattech (Philip Schippers): “Door de krachten te bundelen kunnen we deze cursus verbeteren en meer toekomstbestendig maken gelet op de ontwikkelingen in de markt.”

Quote docent HAS Hogeschool (Frank Verkroost): “Het is een eer en een genoegen om samen met bedrijven en specialisten uit het werkveld een cursus te verzorgen die uniek is in Nederland en misschien wel in de wereld!”

Waarom samenwerken

Van 100% dierlijk vlees tot 100% plantaardig of een hybride product: wat hebben ze gemeen?  Wil je jezelf verder ontwikkelen en meer technologische kennis verkrijgen dan is deze cursus bij uitstek geschikt. Gedurende de cursus komen alle facetten voorbij zoals grond- en hulpstoffen, processing en achterliggende mechanismen.

Naast het produceren van producten en de productieprocessen gaan we ook in op de onderliggende technologische aspecten. Door het totale verhaal krijgt je meer inzicht in de technologie en innovatie wat een zeer goede basis geeft voor de toekomstige uitdagingen.

Door middel van een uitgekiend programma in samenwerking met bedrijven en specialisten uit de sector wordt de oorsprong van vleestechnologie behandeld en vanuit deze basis de diverse technologische uitdagingen zoals binding, smaak etc. Van de diverse grond- en hulpstoffen wordt  besproken welke invloed ze hebben op de eindproducten en waarom. Daarnaast vergeten we ook processing, wetgeving en microbiologie niet. De nieuwe (vegetarische) eiwitbronnen en de samenstelling worden uiteraard meegenomen. Dit alles vanuit de theorie, bedrijfsbezoeken en practica waar we dit ervaren en uitproberen. Tevens gaan we door middel van gastsprekers in op allerlei actuele zaken die spelen of mogelijk gaan spelen.

De Meattech Challenge loopt als een rode draad door de cursus. Alle aspecten van de cursus komen  samen in een eindopdracht waarbinnen een nieuw concept wordt bedacht, ontwikkeld en gepresenteerd. Welke groep komt met het beste, lekkerste en duurzaamste product op de proppen en wint de felbegeerde Meattech Challenge Award?

Wil je deze cursus volgen dan geeft de HAS Hogeschool in samenwerking met technologisch platform Meattech je meer inzicht in de technologie en innovatie achter vlees, vleesproducten en alternatieven, wat een zeer goede basis geeft voor de toekomstige uitdagingen.

De cursus ‘Vleestechnologie’ start op dinsdag 31 augustus a.s. in ’s-Hertogenbosch. Kijk op has.nl voor meer informatie.