Eiwitten in Balans

Het programma van de Meattech eiwit seminar op 17 november 2022 is bekend, heb je interesse dan kun je aanmelden via info@meattech.nl. Kosten deelname : € 125,- (ex Btw), Meattech leden gratis Wil je meer informatie mail dan naar philip@meattech.nl .

Eiwitten in Balans

In ons 6e seminar i.s.m. FoodPhysica  gaan we de balans opmaken met elkaar. Als food technologen volgen we al enige jaren de ontwikkelingen en trends die moeten leiden naar een duurzame eiwittransitie. In de laatste 5 eiwitseminars hebben we de diverse routes goed doorgespit.  Zoals meer plantaardige producten, Vleeseiwitten , verduurzaming via hybride, vermindering vleesconsumptie en tegengaan van voedselverspilling. Dit met diverse gastsprekers van naam en faam. Het wordt dus tijd om de balans op te gaan maken, wat is de ‘state-of-the-art’ als het gaat om de eiwitten.

Zijn alle plantaardige eiwitten wel zo duurzaam en voedzaam of zijn de vleeseiwitten de eigenlijke winnaars?  Welke voetangels en klemmen komt de product technoloog in de praktijk tegen? En, tot slot hoe begon het ook alweer: de eiwittransitie, wat ging goed, wat kan beter?

Om vanuit al deze invalshoeken de balans op te maken hebben we naast onze dagvoorzitter Dr.Clyde Don een 3-tal gastsprekers uit de wetenschap en productontwikkeling: Prof. Dr. Ir. Atze Jan van der Goot, Jos Havekotte en Dr. Laurice Pouvreau. Die met z’n allen de balans gaan opmaken.

Vanaf 13:30 inloop en ontvangst deelnemers

14:00 –  14:10                   Welkom Meattech Bestuur en opening seminar door Dr. Clyde Don

14:10 –  14:40                   Alle eiwitten op de balans (Dr. Clyde Don, FoodPhysica Lab)

14:40 – 15:10                    Structuring of Plant Proteins toward Meat Analogues (Dr. Laurice Pouvreau, Senior Scientist Protein Technology (WUR)

15:10 – 15:20                   Q & A

                                            Korte pauze

15:40 –  16:10                   De balanceer act voor de producttechnoloog uit de praktijk

                                            Jos Havekotte – FFG

 16:10 – 16:40                  Eiwitstructurering in balans: het begin, waar staan we nu en wat is de toekomst?

                                            Prof. Dr. Ir. Atze Jan van der Goot, Food Structuring (WUR)                                       

 16:40 – 16:50                  Q & A                                 

 16:50 – 17:00                  Afsluiting/ Netwerk borrel          

Meat & Friends 

Sinds de eeuwwisseling zijn we met z’n allen op zoek naar nieuwe eiwitbronnen voor de toekomst. Alles wat eiwit bevat wordt benut voor onze voeding. De afgelopen pakweg 10 jaar hebben we met Meattech aangegeven dat we de voorkeur geven aan een inclusieve aanpak van het eiwitprobleem. Van insecten tot gekweekt vlees, we staan open voor alle alternatieven en uiteraard ook voor de plantaardige eiwitbronnen. Vooral de ‘plant-based meats’ route als oplossing, krijgt de laatste paar jaar veel aandacht en aanhang. Aan deze explosie van behoefte aan plantaardige eiwitbronnen kleven een aantal vragen:

Wat maakt een eiwitbron en eiwitproduct duurzaam?
Zijn we op de plant-based route wel duurzaam genoeg?
Zien we andere mogelijkheden over het hoofd, zoals eiwitproductie zonder landgebruik?
Hoe zit het met de duurzaamheid van eiwitten van dierlijke oorsprong?
Bezoek een seminar van Meattech die wij het jaar door organiseren in samenwerking met FoodPhysica en je bent volledig op de hoogte!

Meat & Friends