Samenwerking HAS Hogeschool en Meattech: Cursus Vleestechnologie en alternatieve eiwitten
HAS Hogeschool startte 2021 in samenwerking met technologisch kennisplatform Meattech de vernieuwde cursus Vleestechnologie. Een cursus die theorie en praktijk combineert om technologische verdieping op het gebied van vlees en alternatieve eiwitten te bieden. De cursus Vleestechnologie maakt al meer dan 25 jaar deel uit van het cursusportfolio van de HAS. Meattech en HAS Hogeschool starten een intensieve samenwerking met als doel om de cursus verder te ontwikkelen en nog meer te laten aansluiten op de veranderingen in de markt. In de markt vindt namelijk een duidelijke verschuiving plaats van vlees naar vele soorten alternatieve eiwitten en combinaties. Met andere woorden, we zijn volop bezig met de eiwittransitie en zullen straks putten uit diverse eiwitbronnen om vanuit hier producten te maken in allerlei samenstellingen. Daarnaast zien we ook een behoefte in de andere segmenten, denk aan de snack- en maaltijdindustrie, waar ze steeds meer te maken hebben met allerlei cross-over producten met dezelfde technologie of afgeleiden daarvan waar de diverse producten als componenten samenkomen. De samenwerking met HAS Hogeschool draagt bij aan onze groei ambitie.


Waarom samenwerken?
Van 100% dierlijk vlees tot 100% plantaardig of een hybride product: wat hebben ze gemeen? Wil je jezelf verder ontwikkelen en meer technologische kennis verkrijgen dan is de cursus Vleestechnologie bij uitstek geschikt. Gedurende de cursus komen alle facetten voorbij zoals grond- en hulpstoffen, processing en achterliggende mechanismen.
Naast het produceren van producten en de productieprocessen gaan we ook in op de onderliggende technologische aspecten. Door het totale verhaal krijgt je meer inzicht in de technologie en innovatie wat een zeer goede basis geeft voor de toekomstige uitdagingen.
Door middel van een uitgekiend programma in samenwerking met bedrijven en specialisten uit de sector wordt de oorsprong van vleestechnologie behandeld en vanuit deze basis de diverse technologische uitdagingen zoals binding, smaak etc. Van de diverse grond- en hulpstoffen wordt besproken welke invloed ze hebben op de eindproducten en waarom. Daarnaast vergeten we ook processing, wetgeving en microbiologie niet. De nieuwe (vegetarische) eiwitbronnen en de samenstelling worden uiteraard meegenomen. Dit alles vanuit de theorie, bedrijfsbezoeken en practica waar we dit ervaren en uitproberen. Tevens gaan we door middel van gastsprekers in op allerlei actuele zaken die spelen of mogelijk gaan spelen.
De Meattech Challenge loopt als een rode draad door de cursus. Alle aspecten van de cursus komen samen in een eindopdracht waarbinnen een nieuw concept wordt bedacht, ontwikkeld en gepresenteerd. Welke groep komt met het beste, lekkerste en duurzaamste product op de proppen en wint de felbegeerde Meattech Challenge Award?
De cursus van de HAS Hogeschool, in samenwerking met technologisch platform Meattech, geeft je meer inzicht in de technologie en innovatie achter vlees, vleesproducten en alternatieven. Deze cursus geeft je een goede basis voor toekomstige uitdagingen.
Kijk hier voor meer informatie over de cursus Vleestechnologie van HAS Hogeschool.