Samenwerking HAS Hogeschool en Meattech: Cursus Vleestechnologie en alternatieve eiwitten

HAS Hogeschool startte 2021 in samenwerking met technologisch kennisplatform Meattech de vernieuwde cursus Vleestechnologie. Een cursus die theorie en praktijk combineert om technologische verdieping op het gebied van vlees en alternatieve eiwitten te bieden. De cursus Vleestechnologie maakt al meer dan 25 jaar deel uit van het cursusportfolio van de HAS. Meattech en HAS Hogeschool starten een intensieve samenwerking met als doel om de cursus verder te ontwikkelen en nog meer te laten aansluiten op de veranderingen in de markt. In de markt vindt namelijk een duidelijke verschuiving plaats van vlees naar vele soorten plantaardige eiwitten en de combinaties. Met andere woorden, we zijn volop bezig met de eiwittransitie en zullen straks putten uit diverse eiwitbronnen om vanuit hier producten te maken in allerlei samenstellingen. Daarnaast zien we ook een behoefte in de andere segmenten, denk aan de snack- en maaltijdindustrie, waar ze steeds meer te maken hebben met allerlei cross-over producten met dezelfde technologie of afgeleiden daarvan waar de diverse producten als componenten samenkomen. De samenwerking met HAS Hogeschool draagt bij aan onze groei ambitie.

“Door de krachten te bundelen kunnen we deze cursus verbeteren en meer toekomstbestendig maken gelet op de ontwikkelingen in de markt.”
Philip Schippers
Meattech
“Het is een eer en een genoegen om samen met bedrijven en specialisten uit het werkveld een cursus te verzorgen die uniek is in Nederland en misschien wel in de wereld!”
Frank Verkroost
Docent HAS Hogeschool

.Van 100% plantaardig tot 100% dierlijk ; verdiep je technologische kennis met HAS green academy en Meattech.

Alles weten over verschillende producten op eiwitbasis? Van 100% plantaardig   tot 100% dierlijk en alles wat ertussen zit. Samen met technologisch platform Meattech verzorgt HAS green academy de cursus ‘Vleestechnologie en alternatieve eiwitten’. Door een combinatie van theorie en praktijk wordt er ingegaan op toekomstige uitdagingen binnen de voedingsmiddelenindustrie. De cursus geeft je meer inzicht in de technologie en innovatie achter vlees, plantaardige- en vleesproducten.

Erik Vliek – gastdocent : “Vleesbedrijven hebben de kennis en de technologie om goede plantbase te maken “

Door de samenwerking met bedrijven en specialisten uit de sector komen alle facetten voorbij, waarbij wordt ingezoomd op zowel de plantaardige- als vleestechnologie. Er wordt kennis opgedaan vanaf de basis tot en met het eindproduct. Voorbeelden van technologische uitdagingen hierin zijn; binding, smaak en grondstofkeuze. Cursisten leren welke invloed dit heeft op de eindproducten en waarom. Daarnaast worden ook processing, wetgeving en microbiologie behandeld. Tijdens bedrijfsbezoeken en practica kunnen cursisten testen uitvoeren en ervaringen uitwisselen. Samen met gastsprekers wordt er ingegaan op actuele zaken die spelen of in de toekomst aan de orde zijn.

De Meattech Challenge loopt als een rode draad door de cursus. Dit is de eindopdracht waarvoor een nieuw concept wordt bedacht, ontwikkeld en gepresenteerd. Welke groep komt met het beste, lekkerste en duurzaamste product en wint de felbegeerde Meattech Challenge Award?

Jan van Putten – oud cursist: ‘’Tijdens de Food Experience van de HAS hebben we ons concept mogen presenteren. We hebben veel positieve reacties ontvangen. Voor diegene die nog twijfelen deze cursus te volgen; meld je aan, het is zeker de moeite waard!’’

Het afgelopen jaar hebben diverse deelnemers de cursus succesvol afgerond. Wederom werd deze weer goed ontvangen en ervaren. 

Max Thobias de Jong – oud cursist: ‘’Ik raad iedereen die meer ervaring, zowel theoretisch als praktisch, wil opdoen in de vlees- en alternatieve eiwittensector aan om deze cursus te volgen. Op naar nieuwe uitdagingen en mogelijkheden!’’

Zoek je verdieping en ben je nieuwsgiering geworden naar deze cursus? Download de brochure of schrijf je direct in! (https://www.has.nl/bedrijfsopleidingen/cursus-vleestechnologie-en-alternatieve-eiwitten/)